Annonce

Annonce

Nærbillede af velvoksne bladbeder

Mine bladbeder er også ved at være plukkeklar. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Nu kan jeg endelig høste frugten af mit arbejde!

BLOG: Jeg er omsider begyndt at kunne høste de første grøntsager fra min køkkenhave. Følelsen af at spise noget, man selv har dyrket, gør det al besværet værd.

Uge 6-10.

Den der følelse, som gennemsyrede kroppen, da jeg for første gang kunne høste grønt fra min køkkenhave, gjorde al besværet det hele værd.

Det er en følelse af tilfredsstillelse over at se noget vokse, en følelse af stolthed over at lykkedes med noget nyt og en følelse af sparsommelighed, fordi jeg nu - for en stund - slipper for at købe salat, squash og ærter i supermarkedet.

Og hvis jeg havde plejet at købe radiser, slap jeg helt sikkert også for det nu. Vi spiser nu rigeligt med radiser i salaten, hvilket er meget mere end de nul radiser, vi spiste førhen. De smager faktisk ganske godt, og så er de rige på B- og C-vitamin og mineralet kalium, der styrker blodomløbet og sænker kolesteroltallet.

Min første køkkenhave

Jeg har sat mig for at få gang i min egen køkkenhave, og det vil Fælleshaverne hjælpe mig med. Jeg har derfor modtaget en af deres startpakker til en køkkenhave, der bl.a. indeholder frø og jord og giver adgang til en ugentlig instruktionsvideo og et webinar. Fra april til juni skal jeg blive klogere på, hvordan man anlægger og vedligeholder en køkkenhave, og der skal meget gerne komme noget spiseligt ud af det.

Fælleshaverne har sponsoreret startpakken til 1.295 kr., men har ikke haft indflydelse på artiklernes indhold.

Mine største udfordringer de seneste uger har været at skelne mellem spirer fra mine afgrøder og ukrudt. Den hvidmelede gåsefod gjorde sit indtog hurtigere end en ungdomspolitiker på Bornholm under Folkemødet, inden jeg fangede, at den ikke hørte til i mine bede. Jeg har især svært ved at holde ukrudtet væk i det bed, jeg har anlagt på friland, mens det går lidt lettere i højbedene.

Derudover har der også været en længerevarende tør periode, hvor jeg selvfølgelig har sørget for at vande rigeligt, fordi mange af skuddene endnu var så små, at jeg tænkte, de nok ikke har etableret sig så godt endnu, og særligt for bønner gælder, at de ikke tåler at mangle vand. Det er også værd at huske på, at jorden i højbedsrammer tørrer hurtigere ud end jord på friland, som holder bedre på vandet.

Jeg vil også lige pege på en lille succeshistorie, for den squashplante, som jeg plantede uden afhærdning, ligner nærmest et rent muskelbundt nu med sin tykke stamme og brede blade. Den lå ellers noget sølle og slattent på jorden i flere dage efter udplantningen, men vanding, en god organisk gødet jord og omsorgsfulde blikke fra mig må have reddet den.

Med hensyn til de ugentlige instruktionsvideoer fra Fælleshaverne er jeg atter kommet bagud. Jeg mangler at se de seneste tre videoer, så det er på min to do-liste. Jeg kan se, at den seneste video (som vistnok også er den sidste) handler om, hvordan jeg skal passe haven resten af sommeren, så særligt dén er relevant for mig at få set hurtigst muligt.

Det er lettest at holde ukrudtet væk i højbedene frem for bedet på friland. Det kan skyldes, at jorden i højbedene er indkøbt, mens frilandsbedet er græstørv, som er vendt om
Det er lettest at holde ukrudtet væk i højbedene frem for bedet på friland. Det kan skyldes, at jorden i højbedene er indkøbt, mens frilandsbedet er græstørv, som er vendt om. Foto: Privat
Min buskbønner står flot, og jeg er spændt på, hvornår jeg kan begyndte at høste fra dem
Min buskbønner står flot, og jeg er spændt på, hvornår jeg kan begyndte at høste fra dem. Foto: Privat

Flere artikler fra samme sektion

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider

Danmarks "grønne" tænketank Concito har skiftet farve

Den grønne tænketank Concito er nu blevet til Danmarks sorte tænketank, når den argumenterer for, at pesticider er nødvendige også i fremtidens landbrug. Men muldlaget i jorden udpines, hver gang der sprøjtes imod svampe, uønskede planter og insekter.

19-04-2024 5 minutter Debat,   Pesticider,   Klima

Vi skal finde de gamle dyder frem igen

LEDER: Der er efterhånden en bred enighed i samfundet om, at vi skal spise en langt mere plantebaseret kost. Vi, der har været længe i gamet, kan jo huske tilbage på en barndom, hvor kødet var en luksusvare.

05-04-2024 4 minutter Leder,   Økologisk Landsforening